Bambu

Miljövänliga
skärbräda bambuBambubrädor har blivit populära de senaste åren och det är lätt att förstå.
De är vackra och slitstarka och bambu är ett snabbväxande, ekologiskt hållbart material.
Det tar bara mellan tre till sex år innan bambu kan skördas (till skillnad mot 50 år för en lönn) och den enda nackdelen ur miljöaspekt är väl att de flesta bambubrädor importeras från det avlägsna Kina.

Gräs med klister
Även om bambu påminner mycket om trä så är det faktiskt ett gräs och innehåller naturligt silica. Kiselsyra, som mineralen också kallas, kan påverka eggens skärpa negativt.
Eftersom bambu är ett gräs bestående av tunnare fibrer måste kineserna först pressa samman remsor av bambu till träliknande skivor med hjälp av stora mängder lim.
Kvaliteten på tillverkningsprocessen är avgörande för hur hållbar en bambubräda blir, även om äldre bambu i sig är mer slitstark än bambu som skördats ung. Sämre brädor splittrar sig snabbare. Eftersom stora mängder lim används blir brädorna hårdare och därför också hårdare mot knivarna. Frågan är också hur nogräknade vissa fabriker är med vilka lim de använder och hur nyttiga dessa kemikalier är i kontakt med livsmedel.

Egenskaper
Bambubrädor delar många egenskaper med träbrädor. Kvaliteten varierar och du kan hitta både billiga och dyra brädor. Bambubrädor måste regelbundet oljas in, tål inte fukt och vatten eller att diskas i maskin.

Fördelar:
Vackra
Slitstarka
Miljövänlig råvara

Nackdelar:
Måste underhållas
Känsliga för fukt och vatten
Kan inte diskas i maskin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *