Gummi

Tungt suddgummi
Skärbrädor i gummi är något ganska nytt och tydligen populära i restaurangkök i USA, men vad jag vet finns de inte att köpa i Sverige. De är lika dyra som en träbräda av hög kvalitet och de kan inte diskas i maskin. (Jo, det går – men då slår de sig och blir skeva)
I motsats till träbrädor behöver de däremot inte oljas eller vaxas.
Gummibrädor är tyngre än en träbräda och ligger således stabilt på underlaget. Om de ska vara godkända för livsmedel får de inte färgas och ser därför ut som ett stort, blekt, tofufärgat suddgummi.

Egenskaper
Fördelen med gummi är att det inte absorberar vatten, tål starka rengöringsmedel, spricker inte, blir inte skeva, tar inte åt sig lukt eller smak och bakterier frodas inte i skårorna.
Däremot blir de ganska lätt fläckiga. Andra nackdelar är att de snabbt blir repiga med djupare skåror – och kan inte läka sig själv som trä. Men liksom trä kan en bräda av gummi sandas ner när den blivit alltför repig.
Personligen tycker jag att de är för fula och för dyra.

Fördelar:
Hygieniska
Kompakta
Stadiga
Kan sandas ner
Snälla mot kniven

Nackdelar:
Tunga att hantera
Repas och skåras lätt
Fula
Dyra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *