• OBS! butik och lager är stängt Onsdag-fredag era ordrar packas på måndag
Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Träskärbrädor

Bästa skärbrädan - om du sköter den

En gedigen skärbräda av trä är tveklöst vackrast, men den kräver också lite omvårdnad. Om den inte är inoljad när du köper den får du först göra detta grundligt, och därefter bör du olja in den när den ser torr ut, får ljusare fläckar eller efter en djuprengöring. Mer om inoljning och skötsel under fliken ”10 skötseltips”. I motsats till skärbrädor av laminat, komposit, corian och glas ger en träbräda ett skönt ljud och en skön känsla mot kniven. Sköter du en träbräda som sig bör, håller den längst av alla material.

Att tänka på om din träskärbräda

Träbrädor har en fördel gentemot plastbrädor i det att ytliga skåror läker sig själva och är mer förlåtande mot slitage. Dessutom kan man slipa ner en träbräda när den blir alltför repig och användas i generationer. Köp bara inte en så tjock skärbräda att den blir för hög på diskbänken och ergonomiskt fel med kniven i hand. Om du inte har fötter på en träbräda får du se till att förvara den torrt och stående så att det inte blir fuktigt inunder. Fukt är träbrädans nemesis. Träbrädor utan fötter kan ju däremot användas på båda sidorna.

Skärbrädor i ändträ eller liggande trä?

Innan vi tittar på olika träslag finns det en annan aspekt att ta ställning till – ändträ eller liggande trä. Med ändträ menas att du skär ner i träfibrerna, ungefär som om du tänker dig att du skär med kniven mellan borsten på en pensel. Slaktarblock är nästan alltid gjorda av ändträ. Det kräver mer att sköta en bräda av ändträ eftersom den har en tendens att suga upp mer vätska och måste mättas med olja. Ändträ är mest skonsam för knivarna och har den längsta hållbarheten av alla träbrädor, om du köper en med kvalitet.

Med liggande trä skär du över träfibrerna, eller tvärs över borsten i penseln för att fortsätta liknelsen. Dessa brädor är lättare att sköta och billigare att tillverka, men träfibrerna slits fortare, beroende på hur hårdhänt du är och om du t.ex. använder sågtandade knivar.

Vilket träslag är bäst för skärbrädor?

Lämpliga träslag för skärbrädor är generellt de som är hårda, har täta fibrer och små porer. Helst från träd med ätlig flytande kåda eller nötter. De mest populära träslagen är lönn, körsbär och valnöt. Vår svenska bok fungerar alldeles utmärkt och används även till glasspinnar - då den inte avger någon lukt eller smak. Björk fungerar också fint. Ek, exempelvis, är mindre lämpligt eftersom porerna är större och smuts och bakterier lättare kan få fäste.

Träslag med en hårdhet mellan 800 och 1600 på Janka-skalan anses lämpligast för skärbrädor.

Tropiska träslag

Av de tropiska träslagen används mahogny, akacia och teak ofta till skärbrädor. Äkta mahogny från Sydamerika är för mjuk och porös, men det finns två arter som går under benämningen Afrikansk Mahogny som fungerar utmärkt. Akacia är ett ganska billigt träslag som är hårdare än t.ex. bambu och kanske inte ett träslag att använda med din nya Miyabi-kniv. Teak, liksom bambu, innehåller silica, en mineral som kan påverka knivens skärpa negativt. Med tropiska träslag är det viktigt att kontrollera att de odlats genom ett hållbart skogsbruk för att inte bidra till ökad skövling av känslig natur.

Fördelar

  • Vackra
  • Miljövänlia
  • Hållbara
  • Bra för kniven
  • Sköna att jobba på

Nackdelar

  • Måste underhållas
  • Känsliga för fukt och vatten
  • Kan inte diskas i maskin