Laminat och komposit

Hård yta
Skärbrädor av dessa material är gjorda av fibrer av trä eller papp sammanfogat med lim eller harts. De är lätta att rengöra, kan vara dekorativa och är tåligare än plast och trä. Att de är tåligare innebär också att de är hårdare och är därför inte lika snälla mot dina knivar.
Ofta går dessa skärbrädor att diska i maskin, vilket är en fördel.
Vissa företag använder returpapp eller återvunnet trä, vilket ju är bra.
När detta sedan är ”inplastat” är brädan inte lika miljövänlig längre.

Som ett golv
Laminerade skärbrädor varierar mycket i kvalitet beroende på tjockleken på laminatet – skiktet som du skär på. Är det ett tunt skikt av t.ex. trälaminat kan det snart bli djupa hack och skär.

Kemikalier
Nackdelarna med kompositbrädor är att de kan avge en kemisk lukt när de blir blöta vilket kommer från limmet. Och på tal om kemi kan vi ju titta lite närmare på vad limmet eller hartsen består av. Oftast består det av ett härdlim av fenol och formaldehyd som är vattenfast och värmebeständigt. Fenol i sig är en frätande och giftig petroleumprodukt. Formaldehyd är en gas med stickande lukt. Tillsammans kan de genom en process bilda fenolformaldehyd, en fenolplast som var en av de första plasterna att framställas i industriell skala. Även kallad bakelit hittar man det i gamla telefoner och kretskort. När vissa tillverkare trycker hårt på miljöaspekten av dessa skärbrädor kan jag personligen inte se hur denna process kan anses miljövänlig eller grön, även om materialet är återvunnen papp eller från hållbart skogsbruk.
Jag har läst flera recensioner om hur dessa brädor luktar kemikalier och att det lossnar små svarta partiklar från dem.
Jag har faktiskt hittat tillverkare som använder harts och lim fri från petroleumprodukter tillsammans med återvunnet material -och detta är ju något att hålla utkik efter!
Kanske hittar du dem här inom snar framtid?

Fördelar:
Tål maskindisk
Slitstarka
Lätta att rengöra
Kan vara dekorativa

Nackdelar:
Kan lukta illa när de blir blöta
Ljuder ihåligt plastigt när man hackar på dem
Tuffare mot knivarna
Inte miljövänliga i sig själv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.