• Under V.28 och V.29 kommer inga beställningar att skickas, då vi är på semester. Det går fortfarande lika bra att lägga beställningar. De skickas så fort vi kommer hem.

Allt om Skärbrädor

Om du hittat hit behöver vi kanske inte påpeka att skärbrädan oftast är en förbisedd köksartikel. Alla har en, men den får inte mycket uppmärksamhet - vare sig i hemmet eller i media. Därför finns det också ett begränsat utbud och väldigt lite vägledning om skärbrädor.

TV-kockar med ovala däck

Man kan inte låta bli att förundras över att så många svenskar har en, eller flera, påkostade knivar eftersom TV-kockarna inpräntat vikten av bra knivar för att lyckas i köket – men samtidigt parar de flesta ihop den exklusiva kockkniven med en gammal sladdrig, repig plastbräda. Vi tycker det blir som att köpa en italiensk sportbil och sätta på ovala däck i plast.

Så stor som möjligt

Varje kök behöver åtminstone en stor skärbräda. Hur stor, beror på hur stor plats du har i köket, men det är praktiskt om den går ner i diskhon, så att du enkelt kan diska av den. Du kan hacka och skära små saker på en stor bräda, men du kan inte göra tvärtom! Eftersom du använder den varje dag och ofta lämnar den framme skadar det inte om den är av hög kvalitet, står stadigt och är representativ för ditt kök. Skärbrädor av trä och plast är bäst för dina knivar och ungefär lika hygieniska. Ur hälsosynpunkt är det faktiskt viktigare hur du rengör och vårdar brädan, snarare än vilket material den består av.

Facit

På skarbrador.se kan du läsa om vilka för- och nackdelar skärbrädor av olika material har. Om du vill hoppa till kontentan redan nu tycker vi att du ska skaffa en stor bräda i trä med detsamma och kombinera denna med några skärbrädor i plast. Att ha fler brädor innebär att du sparar tid, du minskar risken för korskontaminering - dessutom kan fler kockar kan vara med och hjälpa till i köket. Förslagsvis använder du träbrädan till bröd, grönsaker och kött. Plastbrädor använder du till kyckling, fisk, skaldjur och lök. Träbrädan vårdar du ömt, liksom dina knivar, medan plastbrädorna åker i återvinningen allt efter hand de slits.

Läs mer:

Du kan läsa mer om skärbrädor i olika material här:
👉 Skärbrädor i trä
👉 Skärbrädor i träfiber
👉 Skärbrädor i bambu
👉 Skärbrädor i plast
👉 Skärbrädor i gummi
👉 Glas, stål, sten och keramik