• OBS! butik och lager är stängt Onsdag-fredag era ordrar packas på måndag
Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Plastskärbrädor

Billigt och bra skärbräda

Skärbrädor av plast är inte lika miljövänliga som de av trä, men de är ändå ett bra komplement till en bräda av trä - att använda till t.ex. kyckling, fisk eller lök. Plastbrädan är lätt hantera och bekväm att slänga in i diskmaskinen. När den börjar bli ärrad; släng den till återvinning och köp en ny.

PP eller PE?

Skärbrädor av polypropen är generellt av bättre kvalitet än de av polyeten, eller etenplast. De billigaste plastskärbrädorna på marknaden är normalt av etenplast. Oavsett om det är det ena eller det andra är skärbrädor av plast ekonomiska och har den stora fördelen att kunna stoppas in i diskmaskinen, även om de oftast blir lite skeva med tiden. Kom ihåg att temperaturen på programmet måste vara högre än 60 grader för att döda bakterier. Skärbrädor av plast är nästan lika bra för knivarna som trä, vilket är en annan fördel.

Färgade skärbrädor

Det finns plastbrädor att köpa i olika färger. Du kan t.ex. ha en röd för kyckling eller rått kött, en grön för grönsaker och en blå för fisk. Det finns även tunnare varianter som går att böja, vilket gör det enkelt att tratta ner maten i en gryta på spisen efteråt. De tunnare blir förstås sladdrigare att hantera och är inte lika slitstarka som en tjockare plastbräda.

Att tänka på om din plastskärbräda

Skärbrädor av plast anses vara hygieniska men så fort de får djupare hack, repor och skär (vilket ofta sker ganska snabbt) kan bakterier gömma sig kvar och frodas i dessa. Använd inte sågtandade knivar på en skärbräda av plast! Släng dem i återvinningen när reporna börjar bli djupare!

Plastbrädor väger mindre än en i trä, men de har samtidigt en tendens till att vara hala och glida omkring medan de används, speciellt när de dessutom börjar bli skeva från diskmaskinen. Att hacka och skära på en sladdrig bräda med en vass kniv är ju inte speciellt säkert. Ett tips är därför att stabilisera brädan med en fuktig kökshandduk eller disktrasa.

Ett annat tips om plastbrädan har sugit åt sig en odör är att skrubba den med bikarbonat, eller bakpulver, och vatten. Eftersom det är en stor fördel att kunna diska en plastbräda i diskmaskinen är det bra om du mäter din diskmaskin innan du köper skärbrädan, så att du vet att den får plats!

Fördelar

  • Enkel att rengöra
  • Billig
  • Bra för knivarna
  • Finns i olika färger
  • Kan diskas i maskin

Nackdelar

  • Är inte så slitstark
  • Bakterier kan frodas i hack och skär
  • Inte speciellt dekorativa
  • Inte miljövänliga