Eftersom skärbrädor är så intimt kopplade till knivar vore det kanske ändå på sin plats att säga ett par ord om vilka knivar du behöver ha i köket.
Du behöver en kockkniv i lagom längd. Normalt sett ligger de mellan 20-25cm. Med denna gör du det mesta – hackar, skär och skivar. Se till att skaftet är högt upp nog för att inte slå knogarna i brädan när du hackar.
En skalkniv är väldigt användbar för alla mindre arbeten. Har ett blad på ca 8-10cm
En sågtandad brödkniv för bröd, tårtor och halvtinade varor. Bladlängd på ca 25cm
Eventuellt kan du även skaffa dig en filékniv om du vill kunna skära fisk och kött med lite precision. Bladet är ca 15cm och finns att få med olika grad av flexibilitet.
Med dessa tre fyra knivar klarar du dig lika bra som Jamie Oliver eller Gordon Ramsay.
Se till att du håller knivarna vassa, att du inte diskar dem i diskmaskinen - och förvara dem på en magnetlist. Tänk på att skrapa av mat från skärbrädan med ryggen på kniven - då sparar du eggen!
Chop-chop!