• OBS! butik och lager är stängt Onsdag-fredag era ordrar packas på måndag
Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Skötseltips för din skärbräda

Skärbrädor precis som alla andra produkter som man använder dagligen behöver hållas efter för att de skall förbli fina och funktionsdugliga. Hur mycket man behöver hålla efter en skärbräda varierar efter vilket material din skärbräda är i, ett levande material så som trä behöver lite mer kärlek för att hålla längre. För och nackdelar med de olika materialtyperna hittar du under den här fliken: 

Här nedan har vi samlat enkla och snabba tips på hur de sköter din skärbräda. 


 Tvätta av skärbrädan med diskmedel och varmvatten så fort du är klar. Dränk aldrig en träbräda i vatten och spola inte vatten på den längre än nödvändigt!
 Om brädan tål maskindisk är ju detta ett enkelt sätt att rengöra den på, men välj ett program där vattnet är 60 grader eller mer för att bli av med bakterier.
  Vill du ha en snabbrengöring kan du ha en sprayflaska med antingen vit vinäger eller 5-procentig ättika. Spraya på och torka av med hushållspapper. Vinäger och ättika har fantastiska desinficerande egenskaper och är helt naturliga!
 Vill du göra en grovrengöring kan du blanda 1 dl ättika med 2 tsk bikarbonat. Häll ut och låt verka i någon minut och skrubba därefter med varmt vatten. Skölj av och torka.
 En bakteriedödande rengöring är att diska av brädan, täck den med salt, gärna grovsalt, och skrubba med en rotborste. Låt verka i 30 minuter och skölj av. Torka.

 För att ta bort odörer kan du hälla bikarbonat eller bakpulver på skärbrädan. Vänta en stund och diska av med varmt vatten.


 Se till att förvara skärbrädorna torrt då inga patogena bakterier överlever utan fukt en längre tid.Av denna anledning kan det vara bra att ha fler brädor att alternera mellan – och ger dig en ursäkt att skaffa den där extra skärbrädan du tyckte var så snygg!Inoljning av träbrädor görs för att täppa igen porer och håligheter mot fukt och bakterier och ge den ett bättre skydd mot vatten. Paraffinolja är den vanligaste och enklaste oljan att använda eftersom den inte härsknar – samtidigt är den inte skadlig för kroppen. Om du inte vill använda en petroleumprodukt rekommenderas att köpa extra virgin ekologisk kokosnötsolja. Kokosnötsolja är den organiska olja som är minst benägen att härskna. Dessutom tillhör kokosnöten inte nötsläktet, så allergier är extremt sällsynta. Medan oljan tränger in i träet hjälper bivaxet till att täppa igen porer och små håligheter på ytan samt ger en härlig , djup lyster. Bivaxet har bra vattenavisande egenskaper och kan användas tillsammans med oljan eller bara för att få en fin lyster på ytan. Ett snabbt sätt är att hälla oljan på en ren och torr bräda och gnida in den med en trasa eller hushållspapper. Det som inte absorberats efter en timme torkar du av med en torr trasa. Tänk på att olja in hela skärbrädan regelbundet och inte bara toppen. Olja brädan när den ser torr ut, när den får ljusare (torrare) fläckar eller efter en djuprengöring.
 Ett grundligare sätt är att smälta lite bivax i olja i ett vattenbad på spisen. Vattenbad är viktigt så du inte riskerar en oljebrand i köket! Blanda de två ingredienserna med en gaffel och applicera med en trasa eller hushållspapper. Upprepa tills brädan inte kan absorbera mer olja. Torka av det överflödiga från den sista appliceringen med en torr trasa efter fyra-sex timmar och polera därefter brädan med en ren trasa. Denna process är också lämplig för nya, obehandlade brädor. Räkna med 4-5 appliceringar innan brädan är mättad.